Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων: 1/11/2023

dorea organon

Την 1η Νοεμβρίου εορτάζεται η Πανελλήνια Ημέερα Δωρεάς Οργάνων, σε αντιστοιχία με την Παγκόσμια Ημέρα στις 28 Οκτωβρίου. Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αφορά στην μεταμόσχευση οργάνων από έναν δότη που δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή, σε κάποιον που το έχει ανάγκη για να διατηρηθεί στη ζωή.

Πριν την δωρεά πραγματοποιείται ένας ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να πιστοποιηθεί η καταλληλόλητα του δότη. Με αυτόν τον τρόπο, από ένα δότη μπορούν να σωθούν έως 8 ασθενείς, όσον αφορά την δωρεά οργάνων και έως 100 ασθενείς όσον αφορά την δωρεά ιστών.

Σήμερα, η μεταμόσχευση αποτελεί την μόνη θεραπευτική λύση σε τελικού σταδίου ανεπάρκειας οργάνων, όπως πνεύμονα, καρδιάς και ήπατος. Δυστυχώς λόγω της έλλειψης συμβατών μοσχευμάτων, ο εκθετικά αυξανόμενος αριθμός ασθενών χρειάζεται να αναμένει εκτεταμένο καιρό για να βρεθεί λύση.

Πρόκειται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται αναμφίβολα από την μεγαλύτερη οδύνη που μπορεί να βιώσει το στενό περιβάλλον του θανούντα, ενώ συνάμα αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντισμού, καθώς για να συμβεί αυτή η πράξη, βασική προϋπόθεση είναι η αγάπη και η γενναιοδωρία. Μέσω αυτών των αρετών, η ζωή γεφυρώνεται με τον θάνατο και λόγω των δεύτερων ευκαιριών, η αγάπη μεγαλώνει.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

 

Τύπος άρθρου

Νέα του Κλάδου
2023-10-26