Πυρκαγιά σε πρατήριο υδρογόνου στην Καλιφόρνια

h2 station

Φωτιά ξέσπασε στις 18 Ιουλίου σε πρατήριο υδρογόνου κατά την τροφοδοσία λεωφορείου στην πόλη Bakersfield της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Από το συμβάν ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς, όμως ένα λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν φθορές και σε τμήμα του πρατηρίου.

Η διερεύνηση του ατυχήματος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Golden Empire Transit (GET) να δηλώνει πως είναι νωρίς για να ξεκαθαριστούν τα αίτια. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η καταστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά προσέβαλε μόνο το όχημα και τη διάταξη τροφοδοσίας. Απεναντίας, χάρη στην αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας, αποσοβήθηκε η ανάφλεξη των δεξαμενών υδρογόνου που διέθετε το πρατήριο, κάτι που θα μπορούσε να γιγαντώσει το ατύχημα, λόγω της ποσότητας του αποθηκευμένου αερίου (πηγή: HazardEx – September2023)

Εν αναμονή των συμπερασμάτων που θα εξαχθούν από τη διερεύνηση του ατυχήματος, μπορούμε να διατυπώσουμε την εξής αρχική παρατήρηση: Η ευρεία δημόσια χρήση του υδρογόνου, αναμενόμενα αφενός αποτελεί ένα πεδίο πολλά υποσχόμενο, αφετέρου είναι έντονα συνυφασμένη με την επικινδυνότητα του αερίου, που απαιτεί προσοχή στο χειρισμό του.

Στο περιβάλλον αυτό που διαμορφώνεται, αναδεικνύεται η κρισιμότητα της απαρέγκλιτης τήρησης των κανονισμών ασφαλείας που διέπουν τις νέες αυτές τεχνολογίες. Έτσι είναι δυνατόν να αμβλυνθεί και η αβεβαιότητα που συχνά εκφράζουν όσοι προτίθενται να εμπλακούν σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είτε ως επενδυτές, είτε διαχειριστές είτε και ως χρήστες, καθώς περιορίζονται οι πιθανότητες επικίνδυνων ατυχημάτων, ενώ ενδεχόμενα ατυχή συμβάντα μπορούν να περιοριστούν πριν λάβουν εκτεταμένες διαστάσεις.

Χαρακτηριστικά, στη χώρα μας εκδόθηκε πρόσφατα η Υπουργική Απόφαση 118664/2023 «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών για την εγκατάσταση πρατηρίων υδρογόνου για την κίνηση οχημάτων οδικών μεταφορών», που ρυθμίζει την κατασκευή και τη λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου, ενώ εφαρμόζεται και μεγάλη ποικιλία εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προτύπων και οδηγιών, που συνεχώς ενημερώνονται.

 

[ Image by macrovector on Freepik ]

Τύπος άρθρου

Νέα του Κλάδου
Νομοθεσία & Πρότυπα
2023-10-23