Έκτακτα Μέτρα για τον Κορωνοϊό

covid-19

 

Σας ενημερώνουμε ότι στις 31/7/2020 και χθες 4/8/2020 ανακοινώθηκαν νέα μέτρα από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Συνοπτικά, από τα ανακοινωθέντα μέτρα προκύπτει:

 • υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων που αναγράφονται στον πίνακα του άρθρου 1 στο επισυναπτόμενο ΦΕΚ 3162/Β/2020. Ενδεικτικά, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες σε χώρους γραφείων που υπάρχει επαφή με το κοινό (δημόσιους και ιδιωτικούς), καταστήματα λιανικής, Σούπερ Μάρκετ, αγορές τροφίμων, νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ασανσέρ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώροι λατρείας, ενώ υποχρεωτικά πρέπει να φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στα γυμναστήρια.
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική ακόμα και όταν γίνεται χρήση διαχωριστικών plexiglass.
 • Επιπλέον της υποχρέωσης χρήσης μάσκας θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι 31/8 οι κανόνες τήρησης των αποστάσεων σύμφωνα με το ΦΕΚ 3165/Β/2020 (π.χ. απόσταση 1,5 μ στα γραφεία).
 • Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες κτιρίων και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

 

Αναλυτικότερα, τα νέα μέτρα είναι τα εξής:

 1. Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων που αναγράφονται στον πίνακα του άρθρου 1 στο επισυναπτόμενο ΦΕΚ 3162/Β/2020, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
 2. Έως τις 31/8 παρατείνεται η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΦΕΚ 3165/Β/2020).
 3. Από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
 4. Δρομολογούνται εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με τον Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ.
 5. Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
 6. Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων  (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
 7. Από Δευτέρα 3/8 έως 31/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
 8. Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
 9. Παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
 10. Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
 11. Απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις στα πλοία.
 12. Σε τοπική κλίμακα θα υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης.
 13. Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε τα σχετικά ΦΕΚ:

ΦΕΚ 3612 Β

ΦΕΚ 3165 Β

xrisi maskas

 

Τύπος άρθρου

Νομοθεσία & Πρότυπα
Οδηγίες
2020-07-31