ATEX - Έγγραφο Προστασίας από Εκρήξεις

εργοστασιακή έκρηξη

Βάσει των απαιτήσεων της Ελληνικής Νομοθεσίας ( Π.Δ. 42/2003 Άρθρο 8) η οποία «τελεί υπό συμμόρφωση» με την Ευρωπαϊκή οδηγία 1999/92/ΕΚ -16-12-1999(Ε.Ε. L 23/57/28-01-2000), κάθε εγκατάσταση η οποία χρησιμοποιεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής της διαδικασίας εύφλεκτα υλικά (Εκρηκτικά Αέρια, Οργανικές σκόνες, Πτητικές Ουσίες, κ.τ.λ.) πρέπει να συντάξει και να έχει διαθέσιμο για οποιοδήποτε έλεγχο από δημόσια ελεγκτική αρχή ένα ενημερωμένο «Έγγραφο Προστασίας από Εκρήξεις».

atex sign

Το ‘Έγγραφο προστασίας από εκρήξεις (ή «μελέτη ΑΤΕΧ» εν συντομία) είναι ουσιαστικά μια μελέτη επικινδυνότητας για την διαχείριση των επικίνδυνων ουσιών από πλευράς έκρηξης η οποία καταδεικνύει ότι η εγκατάσταση έχει εντοπίσει όλους τους υπαρκτούς και «εν δυνάμει» κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη από την χρήση των ουσιών αυτών και έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα και απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος αυτός και να διασφαλίζεται η ασφάλεια της εργασίας κατά την χρήση των ουσιών αυτών.  

Η εγκατάσταση πρέπει να είναι εφοδιασμένη με το «Έγγραφο προστασίας από Εκρήξεις» ανεξαρτήτως των ποσοτήτων των εκρήξιμων ουσιών που διαχειρίζεται. Εξαιρούνται εγκαταστάσεις οι οποίες διαχειρίζονται  πυροτεχνικά και εξορυκτικά εκρηκτικά, εκρηκτικά στρατιωτικής χρήσης και εκρηκτικά δυναμίτιδας ή πυρίτιδας. Επίσης το Έγγραφο Προστασίας από εκρήξεις δεν καλύπτει τις περιπτώσεις «Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης», τα οποία αποτελούν αντικείμενο άλλων νομοθεσιών και μελετών.     

Η Διεύθυνση Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ergonomia διαθέτει πολυετή εμπειρία στην σύνταξη μελετών ΑΤΕΧ έχοντας εκπονήσει πλήθος μελετών για βιομηχανίες πετρελαιοειδών και καυσίμων, χημικών προϊόντων, απορρυπαντικών και λιπασμάτων, χρωμάτων και διαλυτών, φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, τροφίμων και ποτών, καύσης βιομάζας και διαχείρισης εναλλακτικών καυσίμων σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Αίγυπτο και ΗΑΕ.

Η Ergonomia παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες στην εκπόνηση του Εγγράφου προστασίας από εκρήξεις:

  • Εντοπισμός και παροχή συμβουλευτικής στην ανάλυση εύφλεκτων υλικών. Πολλές φορές δεν είναι αποσαφηνισμένο αν μια ουσία ή μία διαδικασία υπάγεται στις διατάξεις της νομοθεσίας περί υποχρέωσης ένταξής της στην μελέτη ΑΤΕΧ. Η Ergonomia αναλαμβάνει την διερεύνηση αυτή.   
  •  Ταξινόμηση επικίνδυνων περιοχών σε ζώνες.
  •  Προτάσεις τεχνικών και οργανωτικών μέτρων απομείωσης επικινδυνότητας.  
  •  Προτάσεις λήψης τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του εύρους των «Ζωνών» συγκέντρωσης εκρήξιμης ατμόσφαιρας. Η υπηρεσία αυτή αυξάνει την εκμεταλλευσιμότητα των χώρων όπου η παρούσα επικινδυνότητα κάνει την χρήση τους ασύμφορη.  
  •  Εκτίμηση του κινδύνου έκρηξης πριν και μετά τη λήψη των μέτρων για την μείωση της επικινδυνότητας.
  • Μελέτη εφαρμογής για τον αερισμό απομάκρυνσης και διάλυσης επικίνδυνων ατμοσφαιρών, προσδιορισμό απαιτούμενων παροχών αέρα, σχεδιασμό-διαστασιολόγιση οχετών αερισμού βάση των απωλειών πίεσης και επιλογή εξαεριστήρα ΑΤΕΧ με χρήση ευρύτατα γνωστού Ελληνικού λογισμικού πακέτου αερισμού. 

Κατηγορία

Μελέτες Βιομηχανικής Ασφάλειας