Φροντίστε τα μάτια σας κατά την εργασία - Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

vision

«Φροντίστε τα μάτια σας κατά την εργασία» είναι το θέμα της καμπάνιας για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (12 Οκτωβρίου 2023) όπως αυτό καθορίσθηκε από την Διεθνή Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ελλειπής ενημέρωση σχετικά με την υγεία των ματιών.

Τα προβλήματα αυτά στην ψηφιακή εποχή που όλοι βρισκόμαστε μονίμως μπροστά από μία οθόνη, μπορεί να επιδεινωθούν με τις κυριότερες ενοχλήσεις να αφορούν σε:

 • Κόπωση των ματιών
 • Ξηροφθαλμία
 • Θολή όραση
 • Πονοκεφάλους

Πρόκειται για καταστάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και τη παραγωγικότητα των χρηστών.

Ωστόσο, με την κατάλληλη ενημέρωση, την εφαρμογή σωστών πρακτικών και προληπτικών οφθαλμολογικών ελέγχων τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να διορθωθούν, βελτιώνοντας έτσι την υγεία και τη ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
 

Συμβουλές για να ενισχύσετε την καλή υγεία των ματιών σας:

Υγιεινή διατροφή

Η σωστή διατροφή βοηθά στην εξάλειψη των προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τον  καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Πρόληψη τραυματισμών

Πολύ σημαντική είναι η πρόληψη των ατυχημάτων στην περιοχή των οφθαλμών (π.χ. μικροτραυματισμοί, τραύματα από ακτινοβολία, χημικές ουσίες, διαπεραστικά τραύματα) με την εφαρμογή κατάλληλων προστατευτικών μέτρων, ανάλογα με τον χώρο και το περιβάλλον που τα άτομα ενεργούν.

Εφαρμογή σωστών πρακτικών  

Για τη μείωση των επιπτώσεων της εργασίας μας με ψηφιακά μέσα, κλειδί αποτελεί η διαμόρφωση συμπεριφορών που προστατεύουν και προάγουν την υγεία και την λειτουργικότητα της όρασης.
Πιο συγκεκριμένα, μερικές απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σήμερα για να μειώσετε την κόπωση τον ματιών σας καθώς δουλεύετε:

 1. Ρυθμίστε την οθόνη του υπολογιστή σας. Οι περισσότεροι ωφελούνται όταν η οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται 15-20 ° κάτω από το επίπεδο του ματιού και σε απόσταση 50-70 cm από τα μάτια.
 2. Χρήση κατάλληλου φωτισμού. Φροντίστε ώστε να υπάρχει επαρκής φωτισμός στον χώρο και τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας σε θέση όπου δεν δημιουργείται αντανάκλαση. Μπορείτε να τοποθετήσετε και προστατευτικά οθόνης για να αποφύγετε τυχόν ενοχλήσεις.
 3. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις στην οθόνη σας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τη φωτεινότητα της οθόνης (πρέπει να είναι ίδια με τον περιβάλλοντα χώρο) την αντίθεση, τη θερμότητα των χρωμάτων αλλά και το μέγεθος της γραμματοσειράς ώστε να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών σας.
 4. Κάντε συχνά διαλλείματα. Ακολουθήστε τον κανόνα “20-20-20”: Κάθε 20’ κοιτάξτε κάτι που βρίσκεται 20 πόδια μακριά, για τουλάχιστον 20’’.
 5. Μάθετε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας κατά βούληση. Το συχνό βλεφάρισμα, καθώς και η χρήση τεχνιτών δακρύων βοηθάει στην διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας των ματιών, αποφεύγοντας έτσι συμπτώματα όπως η ξηροφθαλμία.

Τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος

Τέλος, από τις πιο σημαντικές πρακτικές είναι η προληπτική εξέταση των ματιών μας. Βοηθά στην προστασία της όρασής μας, καθώς 80% των οφθαλμολογικών προβλημάτων μπορούν να προληφθούν ή ακόμα και να θεραπευτούν.
 

Προσφορά από την Ergonomia για τον έλεγχο οπτικής οξύτητας εργαζόμενων:

Η Ergonomia συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης, προσφέροντας Έκπτωση 20%  στον έλεγχο της οπτικής οξύτητας για τους εργαζομένους σας, σε όσους καλέσουν για να κλείσουν ραντεβού έως και 31/10.

visiotest

Το Visiotest περιλαμβάνει:

Έλεγχο με απλό τρόπο των κυρίων παραμέτρων της οπτικής λειτουργίας με απλό τρόπο, προσφέροντας ένα πρωτόκολλο 6 δοκιμών, τόσο για απόσταση όσο και για κοντινή όραση:

 • Μέτρηση οπτικής οξύτητας
 • Έλεγχο χρωματικής αντίληψης
 • Διαπίστωση τυχόν διαθλαστικών ανωμαλιών
 • Έλεγχο φοριών
 • Έλεγχο πρεσβυωπίας
 • Έλεγχο στερεοσκοπικής όρασης

Σημειώνεται ότι το Visiotest τεκμηριώνει την τυχόν ανάγκη του οφθαλμολογικού ελέγχου. Δεν τον υποκαθιστά.

Ζητήστε πληροφορίες στο 210 2201337.

 

Τύπος άρθρου

Νέα του Κλάδου
Οδηγίες
2023-09-21