PAT Testing

pat testing

Σημασία και σκοπός του PAT-testing :   

To PAT (Portable Appliance Testing) πρόκειται για μία υπηρεσία ελέγχου ‘’φορητών’’ ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού με στόχο την επιβεβαίωση και διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης τους. Η επίσημη ορολογία της διαδικασίας ορίζεται ως «επιθεώρηση και δοκιμή ηλεκτρικού εξοπλισμού εν λειτουργία». 

Η Διεύθυνση Βιομηχανικής Ασφάλειας της Εργονομία διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και  εξοπλισμό για την διεξαγωγή επιθεωρήσεων σε φορητό ηλεκτρικό εξοπλισμό παρέχοντας υπηρεσίες αξιόπιστου PAT-testing το οποίο λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του πελάτη, από μία ομάδα έμπειρων και καταρτισμένων μηχανικών που φέρουν την ανάλογη πιστοποίηση για το σκοπό αυτό. 

Πρόκειται για μία υπηρεσία που έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται σε διεθνές επίπεδο με στόχο την εναρμόνιση με Οδηγίες που σχετίζονται με την Ασφάλεια του εξοπλισμού εργασίας, ενώ πλέον αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες και φορείς πιστοποίησης υπαγορεύουν στις επιχειρήσεις την εφαρμογή συστήματος περιοδικών Pat-testing εντός των οργανισμών τους.  

Σύμφωνα με τη Βρετανική Οδηγία  ‘’The Electricity at Work Regulations’’ ο ηλεκτρικός εξοπλισμός απαιτείται να συντηρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να διατηρείται σε ασφαλές επίπεδο ώστε να προλαμβάνεται η έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά τη χρήση του.  Επίσης, σε ότι αφορά την ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με το Π.Δ. 395/94 οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο εξοπλισμός εργασίας (φορητός ή μη), με την κατάλληλη συντήρηση, να διατηρείται σε επίπεδο τέτοιο ώστε να μην ενέχει κινδύνους για τον χρήστη καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του εξοπλισμού. Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προστατεύονται από τους κινδύνους άμεσης ή έμμεσης επαφής με το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Συμπληρωματικά των προαναφερθέντων, και λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων ο φορητός ηλεκτρικός εξοπλισμός ευθύνεται για το 25% των δηλωμένων ηλεκτρικών ατυχημάτων, το Pat-testing μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό εργαλείο διασφάλισης της Α.&Υ.Ε για κάθε επιχείρηση. 

Το Pat-testing αφορά ηλεκτρικό εξοπλισμό Class I και Class II και μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων από γραφεία με Η/Υ και servers, μέχρι εργοτάξια μηχανουργεία κλπ. Κατά τη συνεχή χρήση του εξοπλισμού εργασίας όπως είναι αναμενόμενο ενδέχεται να προκληθούν φθορές σε αυτόν με αποτέλεσμα να  καθίσταται επικίνδυνος για το χρήστη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό κάθε επιχείρηση να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα περιοδικού επανελέγχου του φορητού ηλεκτρικού εξοπλισμού διασφαλίζοντας ότι συντηρείται κατάλληλα και διατηρείται σε ασφαλή κατάσταση.  

Με λίγα λόγια το Pat-testing συμβάλλει στην: 

  • Συμμόρφωση με τις νομοθετικές απαιτήσεις και καλή πρακτική με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων 
  • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων ή τραυματισμών των εργαζομένων 
  • Αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από μη κατάλληλα συντηρημένο ή φθαρμένο ηλεκτρικό εξοπλισμό 

Διαδικασία διεξαγωγής του PAT-testing :   

Η διεξαγωγή του ελέγχου προϋποθέτει ο εξοπλισμός να είναι εκτός λειτουργίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει οπτική επιθεώρηση και διεξαγωγή μετρήσεων σε κάθε εξοπλισμό ξεχωριστά. Τα αποτελέσματα για το κάθε πεδίο ελέγχου παρουσιάζονται σε μορφή PASS ή FAIL συνοδευόμενα από σύντομη περιγραφή των ευρημάτων και των αντίστοιχων προτεινόμενων μέτρων αντικατάστασης ή/και συντήρησης. Όλα τα αποτελέσματα παρουσιάζονται συγκεντρωμένα σε ενιαία μελέτη η οποία παραδίδεται στην επιχείρηση με την αντίστοιχη βεβαίωση επιθεώρησης του εξοπλισμού. 

Οι υπηρεσίες Pat-testing περιλαμβάνουν: 

  • Αρχικό οπτικό έλεγχο για την καταλληλότητα χρήσης του εξοπλισμού, της καλωδίωσης του, των συνδέσεών του στο ρευματοδότη και την κατάσταση αυτού  
  • Έλεγχο συνέχειας γείωσης και αντίστασης μονώσεως των αγωγών 
  • Λειτουργικό έλεγχο του εξοπλισμού 
  • Αναγνώριση και καταγραφή των όποιων επισκευών έχουν πραγματοποιηθεί στον εκάστοτε εξοπλισμό 
  • Εκπόνηση μελέτης με καταγραφή των ευρημάτων και αντίστοιχων προτεινόμενων μέτρων 
  • Πιστοποιητικό Πραγματοποίησης Ελέγχου 
  • Τοποθέτηση αυτοκόλλητων δοκιμής PAT Testing επί του επιθεωρημένου εξοπλισμού 

Κατηγορία

Μελέτες Βιομηχανικής Ασφάλειας