Employee Assistance Programs (EAP)

bee

Τα EAP αποτελούν μια παροχή της επιχείρησης προς τον εργαζόμενο και τους οικείους του (μέλη κάτω από την ίδια στέγη), που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εμπιστευτικές παρεμβάσεις, βραχείας διάρκειας συμβουλευτική και παραπομπές σε Ψυχολόγους και άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες. Αποτελεί ένα ευρύ και σύνθετο μείγμα υπηρεσιών που διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες της επιχείρησης. Στόχος είναι η προαγωγή της υγείας (σωματικής και ψυχικής) και ευεξίας των εργαζομένων. Τα προγράμματα εστιάζουν επίσης στην καθοδήγηση διευθυντικών στελεχών, στην πρόληψη των διακρίσεων, της βίας και παρενόχλησης στην εργασία και σε εξειδικευμένα προγράμματα υποστήριξης έπειτα από αιφνίδια και εν δυνάμει τραυματικά περιστατικά στην εργασία (π.χ ένοπλη ληστεία, σοβαρό ατύχημα).

Ενδεικτικά προϊόντα και υπηρεσίες:

24/7 Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης

Άμεσα διαθέσιμοι ψυχολόγοι, οι οποίοι αξιολογούν το αίτημα του εργαζόμενου ή των οικείων του και προγραμματίζουν επιπλέον τηλεφωνικά ραντεβού για την ουσιαστικότερη βοήθειά τους. Σε περίπτωση που κριθεί από τον ψυχολόγο ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της υποστήριξης μέσω ατομικών συνεδριών, υπάρχει η δυνατότητα να διενεργούνται δια ζώσης συναντήσεις στα κατά τόπους γραφεία των συνεργαζόμενων συμβούλων ψυχολόγων ή διαδικτυακά, για περιορισμένο αριθμό συνεδριών.

Αξιολόγηση των Ψυχοκοινωνικών Κινδύνων (ΜΕΨΚ)

Αναλαμβάνουμε την εκτίμηση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων κατά την εργασία, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη μεθοδολογία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, υποστηρίζοντας την επιχείρηση με ενημέρωση και καθοδήγηση από έμπειρους κι εξειδικευμένους ψυχολόγους. Η εκπόνηση Μελέτης Ψυχοκοινωνικών Κινδύνων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις, καλύπτοντας τη νομοθετική υποχρέωση της επιχείρησης βάσει του Ν.4808/2021 και της Υ.Α. 82063/2021 (ΦΕΚ 5059/Β/1-11-2021), καθώς και του Ν. 3850/2010. Τα συμπεράσματα της ΜΨΚΚ προσαρμόζονται ως Παράρτημα στη Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου της επιχείρησης και στην Πολιτική της εταιρίας για τη Βία και Παρενόχληση στο χώρο Εργασίας.

Στην Ergonomia αναλαμβάνουμε επιπλέον την επαναξιολόγηση της υφιστάμενης Πολιτικής της εταιρίας για την Παρενόχληση και Βία στην Εργασία από αρμόδιους συνεργάτες μας δικηγόρους. Στο ίδιο πλαίσιο, υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα ή Webinars για Διευθυντικά στελέχη ή εργαζόμενους από εξειδικευμένους ψυχολόγους, με θέμα «Βία και Παρενόχληση στο χώρο εργασίας» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη βία, τις διακρίσεις και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, καθώς και την αναγνώριση, την πρόληψη και τη διαχείρισή τους κατά το Ν. 4808/2021. Για μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, προσφέρουμε και τη δυνατότητα εκπαίδευσης και καθοδήγησης στελεχών από δικηγόρους στη διαχείριση καταγγελιών.

Συμβουλευτική Καθοδήγηση Διευθυντικών Στελεχών

Συμβουλευτική καθοδήγηση των Στελεχών Διευθύνσεων Υγείας και Ασφάλειας και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού από εξειδικευμένη και με μακρά εμπειρία ομάδα Συμβούλων, Ψυχολόγων και Ψυχιάτρων, για την υποστήριξη εργαζομένων που αντιμετωπίζουν ψυχοπιεστικές καταστάσεις.

Διαχείριση Μετατραυματικού Στρες (Case Incident Stress Management)

Αφορά στην αντιμετώπιση μιας κρίσης στο χώρο εργασίας (ένοπλη ληστεία, θανατηφόρο ατύχημα, βία στον χώρο εργασίας κ.ά.) και τη χρήση ειδικών τεχνικών και στρατηγικών, που ως στόχο έχουν τη σταθεροποίηση της λειτουργικότητας ατόμων και ομάδων, καθώς και την κατά το δυνατό υπερκέραση των εμποδίων που προκύπτουν.

Organizational Behavior Management

Το Organizational Behavior Management είναι η εφαρμογή των νόμων της συμπεριφοράς σε άτομα και ομάδες σε πλαίσιο επιχειρηματικό, βιομηχανικό, κυβερνητικό, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών. Τα τρία κύρια αντικείμενα του ΟΒΜ είναι: Performance Management, System Analysis και Behavior-Based Safety.

Δόμηση Διαδικασιών/ Πολιτικών σε θέματα ESG (κοινωνικού χαρακτήρα - εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα)

Εφαρμογή της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας στον πυλώνα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Ενίσχυση της φήμης, διακράτηση προσωπικού και προσέλκυση αξιόλογων στελεχών. Ενδεικτική θεματολογία: ισότητα φύλων, πρόληψη εργασιακής παρενόχλησης, mobbing, εργασιακού στρες, ενδοοικογενειακής βίας κ.α. 

 

Κατηγορία

Ergo Well-being